top of page

Het Enneagram


We zijn allemaal uniek, toch?


Uit het gedrag van mensen zijn een aantal basistypes te herleiden. Zo werken persoonlijkheidsmodellen. De meest bekende zijn DISC, Insights, Personal Color. Het Enneagram is ook zo'n persoonlijkheidsmodel. Een interessant model dat wij afgelopen jaren ook gebruiken in onze programma’s.
Het Enneagram beschrijft negen types, met hun eigen patronen in hun gedrag. En vaak zo herkenbaar! Die Perfectionist, daar herken je duidelijk je collega in. Of de Helper, die vriendin die de drijvende kracht is in je vriendenkring. En in welk type herken jij jezelf het meest?


Het Enneagram is een eeuwenoud model dat in onze ogen minder bekend is en niet veel of eigenlijk te weinig wordt ingezet bij persoonlijke- of teamontwikkeling. Jammer, want het is een zeer interessant model omdat het verschillende ‘lagen’ kent en dus steeds weer verdieping biedt. En tegelijkertijd is het ook makkelijk te begrijpen en praktisch toepasbaar


Het is een model dat in het Grieks letterlijk negen (Ennea) en punt (gramma) betekent. Het is een dynamische cirkel die negen basale persoonlijkheidstypen van de menselijke natuur en hun onderlinge interacties beschrijft. Elk type heeft zijn eigen strategie die succes geeft, maar ook beperkingen met zich meebrengt. Negen patronen van denken, voelen en handelen. In ons programma Next Step Leadership gebruiken we dit interessante model vanuit persoonlijke ontwikkeling.


Zoals je in het plaatje kunt zien zijn er 9 verschillende typen. Het ene type is niet beter of slechter dan het andere. 1 is niet beter dan 9 of andersom. Elk type heeft zijn positieve en minder positieve eigenschappen. De typen verschillen in kwaliteiten, in wat ze nastreven, in waar ze hun aandacht op richten, in wat ze vermijden, in hoe ze communiceren. Ieder type is uniek. Vaak herkennen we onszelf in 1 of 2 typen het meest.


Je Enneagramtype vorm je al op hele jonge leeftijd. Vanaf je geboorte begin je gedachten, gebeurtenissen en gevoelens op te merken. Meestal gebeurt dit onbewust. Deze onbewuste gevoelens en gedachten gaan alle kanten op. Je ratio werkt nog niet en om met de werkelijkheid om te kunnen gaan, kies je onbewust een overlevingsstrategie. Ter bescherming bouw je allerlei mechanismen om je kernkwaliteit heen. Zo begin je je aangeleerde persoonlijkheid op te bouwen en naarmate je ouder wordt, beginnen door opvoeders en de maatschappij bijgebrachte waarden, beperkingen en schuldgevoelens door te dringen. Kortom het geeft je heel veel informatie over jezelf en het hoe en waarom van je handelen.


Wil je meer weten over het Enneagram of wil je weten welk type jij bent? Neem contact met ons op en we vertellen er graag meer over.93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page