top of page

Spanningen in je team? Wat gebeurt er toch onder het topje van die ijsberg?

Ben je (project)manager en is door het online werken de energie er een beetje uit bij het team? Voel je hier en daar wel wat spanning en heb je het gevoel dat je teamleden soms ook wel eens langs elkaar werken? Lees in dit kader mijn deze blog over de ijsberg van McLelland, met daarin tips over hoe je om kunt gaan met spanning in je team of kunt voorkomen dat er spanning komt.


Er zijn veel modellen die tijdens Teamcoaching sessies worden gebruikt. Modellen die helpen verklaren en begrijpen wat er gebeurt in het team. Die een goed handvat zijn om als team effectiever te worden of spanningen weg te halen. En die ik als teamcoach goed kan inzetten tijdens teamsessies om een stap verder te komen in de samenwerking als team.

Een van mijn favoriete modellen in teamcoaching is het model van de ijsberg van McLelland. Een model dat uitgaat van een bovenstroom en een onderstroom. De bovenstroom, ook wel het groepsbewuste genoemd, is het zichtbare en concrete, zoals: het gedrag, kennis, vaardigheden en afspraken. De onderstroom, ook wel het groepsonbewuste genoemd, is datgene waar we ons niet bewust van zijn, maar wat stiekem toch veel invloed heeft op ons functioneren als team. Het bestaat uit een optelsom van het denken van de individuen, van de normen, waarden en overtuigingen die mensen in het team hebben. En als je nog dieper gaat, dan gaat het over het willen, de eigenschappen en drijfveren en motieven van deze individuen. Als in die onderstroom iets niet goed zit kan dat dus een negatief effect hebben op de activiteiten en interacties tussen teamleden.


Het is altijd de kunst in een team om met elkaar te delen hoe men denkt en wat men wil. Om het wateroppervlak te laten zakken en een grotere top van de ijsberg met elkaar te gaan zien en elkaar beter te snappen. Te begrijpen waar iemands gedrag vandaan komt en te begrijpen waarom het soms even niet zo lekker loopt in de samenwerking.


Het oppervlak lijkt te stijgen in deze tijd van online samenwerken. Veel van wat online wordt ervaren, zowel positief als negatief verdwijnt allemaal onder de waterlijn en wordt momenteel niet besproken. Mensen lopen niet meer even samen op in de gang om te vragen: “wat was er nou aan de hand net?”. Tijdens een meeting online wordt ook minder dan in live meetings gevraagd wat er aan de hand is als iemand even zijn stem verheft. Dit kan zorgen voor onzekerheid, spanning en onrust.


Hieronder een paar tips om het wateroppervlak te laten zakken en het onzichtbare zichtbaar te maken.


1. Start altijd met een check in om te kijken hoe het met iedereen gaat en wat ieders doel is voor de meeting

2. Ervaar je spanning in het team of tijdens een overleg? Of ervaar je bepaald gedrag dat niet constructief is of effectief. Maak het bespreekbaar. Benoem wat je ervaart en vraag naar wat er speelt. Vraag dan uit wat men wil en wat de echte behoefte is.

3. Laat elkaar goed uitpraten en stel vragen ter verduidelijking

4. Eindig met twee check out vragen:

  • hoe ging het overleg wat ging goed? Wat kan de volgende keer beter en moeten we op letten?

  • zijn er nog zaken niet gezegd, die wel gezegd moeten worden voor ieder verder kan gaan met zijn eigen taak na deze meeting?

Tot slot: het is heel zinvol om hier om de zoveel tijd bij stil te staan met het team. Elkaar te leren kennen. Dat geldt in deze tijd, maar overigens ook in het “normaal”. De aandacht gaat vaak naar de bovenstroom, meer aandacht besteden aan de onderstroom lijdt tot minder frustraties en onduidelijkheden boven de waterspiegel.



590 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page