top of page

Verbinding is onze eerste levensbehoefte

Welke impact heeft deze corona tijd op de verbinding die we als mens met een ander mogen maken? Verbinding, misschien wel onze grootste menselijke behoefte. Hét thema van deze periode van “contactonthouding”. We zien dat steeds meer mensen zich roeren. Dat er meer tegenstemmen komen en dat er steeds meer stemmen opgaan voor versoepelen van de maatregelen. Om je weer vrij te voelen en weer in verbinding te staan met de mensen om je heen en het leven. Maar we zijn er nog niet. We moeten nog even thuisblijven, zo min mogelijk bewegingen maken en vooral online werken. Hoe lang houden we dit nog vol? En wat kunnen we doen om het vol te houden?


We zijn als mens een sociaal dier, met contact en nabijheid van anderen als eerste levensbehoefte. Helaas worden we al bijna een jaar geacht geen direct contact te hebben met anderen. Wat een enorme impact heeft dit op ons leven! Zowel privé als ook in werk. Ik ken mensen die in het begin van de corona tijd in dienst zijn getreden. En al bijna een jaar werken zonder ooit hun collega’s in levende lijve gezien te hebben! Laat staan de fysieke werkplek in de organisatie.

Waarmee zijn we nog verbonden als werknemer?


Als mens kiezen we voor een organisatie omdat we ons emotioneel verbonden voelen met de dienst, het product, het merk, de missie. Maar wat betekent dit als we alleen achter onze laptop zitten en vooral taakgerichte online meetings hebben? Ja, we zijn zo lekker productief bezig met elkaar! Fijne korte efficiënte en taakgerichte lijstjes komen langs in de online meetings. Kunnen we daarna weer snel door naar de andere meeting of onze taken afmaken! Het is duidelijk dat de echte ‘verbinding’ die ons als mens motiveert, emotioneel betrokken laat voelen en drijft in ons werk, is afgenomen afgelopen maanden.


Het gaat namelijk niet alleen om onze taken en lijstjes. We willen ook contact, erkenning, lol hebben, gezien worden, ons verhaal kwijt kunnen. En vooral spontaan even een praatje waardoor je weer nieuwe ideeën krijgt. Ook horen we steeds vaker dat mensen behoefte hebben aan het delen van de resultaten die gehaald worden in het team en willen horen wat goed gaat in het team. Maar ook de vraag hoe het ECHT met jou als persoon gaat! Wij zien veel medewerkers het contact met elkaar verliezen en soms zelfs ‘afkoppelen’ van de organisatie. En tegelijkertijd de angst hebben of ze het wel ‘goed’ doen en de baas tevreden is. Hoe blijven we in contact, hoe zorgen we dat we op de hoogte zijn van elkaar en elkaar versterken en inhoudelijk niet in een tunnel gaan zitten? Vragen die spelen in teams in deze tijd van ‘op afstand’ werken.


Verbinden doe je op inhoud en relatie. Maar wat betekent dit als iedereen online, en alleen achter een laptop, de meetings volgt. Waar de aandacht ligt op inhoud, voortgang en afspraken daarover. En juist niet op relatie. Dit doet iets met de onuitgesproken zaken en veroorzaakt mogelijk een ‘onderstroom’ die niet wenselijk is.


Wij zijn ervan overtuigd dat stilstaan bij elkaar, vragen uitwisselen, luisteren, reflecteren en uitspreken wat ieders behoefte is in deze tijd, cruciaal is. Je kunnen uitspreken over hoe het gaat, wat goed gaat en wat niet goed gaat, heel belangrijk is. Het antwoord op de vraag “wat kunnen we doen om het vol te houden” zit daarin en kan dus per team verschillen.


TalentinVerbinding heeft een speciaal programma ontwikkeld, de Covid Team Special, dat ervoor zorgt dat je SAMEN VERBONDEN BLIJFT en echt even stilstaat. Persoonlijk en vanuit het werk. Ook al is het online. Aandacht is het allerbelangrijkste om medewerkers vitaal en gemotiveerd te houden. Dat geldt in normale tijden, maar is in deze online tijd van nog groter belang. Heb je ook interesse in een boost voor je team en met elkaar antwoord te vinden op bovenstaande vragen? Neem contact met ons op en lees onze brochure over de Covid Team Special. We komen graag met je in verbinding!

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page